23 de novembre, 2021

P4B: experimentem!

Amb aquest projecte hem fet uns quants experiments (crear gelatina, transformar aigua salada en aigua dolça) i, aprofitant la setmana de la ciència vam fer la dissecció del peix. Avui, per acabar, hem fet un últim experiment. 
Hem agafat 2 bols amb aigua:
Hem agafat una gelera i hem notat la fredor del gel:
Hem posat els glaçons dins els bols d'aigua. Havíem de posar la mateixa quantitat dins cada bol:

Ara volíem saber què passaria si poséssim un dit dins d'aigua amb glaçons i un dit vestit amb greix (llard) dins l'altre bol d'aigua amb glaçons... les dues aigües estarien igual de fredes? notaríem alguna cosa diferent o seria igual? alguns pensaven que si, d'altres que no. Calia comprovar-ho.
Per diferenciar les mans i saber quina vestir, ens hem pintat unes cares a les mans. Hem triat animals marins que neden en aigües fredes: balenes, orques, narvals i foques. Un cop decorades les mans, un per un hem anat vestint els nostres dits, índex o xic, amb una capa gruixuda de llard (greix). Com deien ells i elles: "ens hem engreixat els dits".
Hem posat els dots dits índex dins les aigües gelades i hem sentit la fredor. 

Ens hem "pringat" una mica amb la llard, però hem descobert que si tenim molt greix, el fred no passa quasi res. En canvi, el dit sense greix estava congelat dins l'aigua! El greix és un bon aïllant, no deixa passar el fred i no deixa que s'escapi l'escalfor del propi cos. Ara ja sabem perquè els animals que neden en aigües fredes tenen una gran capa de greix sota la pell.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada